Baba-mama jóga

Baba-mama jóga

 

A várandósság alatt létrehozott szoros kapcsolat tovább erősíthető anya és gyermeke között a jóga együttes gyakorlása során. A baba mama jóga segít a szülés utáni regenerációban. Segíti a babák fejlődését, mozgásérzékelését. A baba és mama közötti kapcsolat még bensőségesebbé válik, erősíti a kötődést. A babák jógáztatása fizikai ingerléssel jár, erősíti a gerincet, rugalmassá teszi az izületeket, élénkíti a szervezet működésével.

A baba jóga a klasszikus hatha jóga gyakorlatain kívül kiegészül a csecsemő-masszázs technikájával, amitől a babának azonnal jó közérzete lesz, és még javítja a baba és az anya közti non-verbális kommunikációt is.

A várandósság alatt létrehozott szoros kapcsolat tovább erősíthető anya és gyermeke között a jóga együttes gyakorlása során. A baba és édesanyja egymásra figyelve, finoman összehangolódva vesznek részt az órán, ezáltal is erősítve a közöttük lévő bensőséges köteléket. A babával közösen végzett gyakorlatok (hintáztatás, lovagoltatás, gördítések, emelgetések) jó hatással vannak a baba idegrendszerére és mozgásfejlődésére, emellett remek móka mind a babának, mind a mamának.

Tornáztatjuk a medencealapi izmokat, ezzel segítve a gát regenerálódását. Átmozgatjuk az egész testet, erősítjük a problémás területeket. Sok tartásjavító, háterősítő jóga pózt végzünk.

A légzőgyakorlatok elősegítik a tudatos koncentrációt, valamint a testi-lelki ellazulást. A foglalkozások részét képező gátizomtorna segít regenerálni, megerősíteni a záróizmokat. Az órát relaxációval zárjuk. Ezalatt a mamák kicsit megpihenhetnek, feltöltődhetnek, hogy utána újult erővel láthassanak napi teendőikhez. Szükség esetén ezen idő alatt az oktató figyel a picikre, hogy anyukájuk nyugodtan lazíthasson.

 

Tudnivalók a foglalkozásról:

Már 6 hetes kortól lehet hozni a babákat, ha császármetszésen estél át, akkor a Te érdekedben inkább a 8. héttől (az orvossal mindenképpen konzultálj előtte). A babás jóga egészen 2 éves korig javasolt, de külön csoportban tartom az órákat a kisebb babákkal, 6 hetes kortól körülbelül 8 hóig (mászni tudásig) érkezőknek, illetve a nagyobb babákkal, 8 hótól 2 éves korig résztvevőknek.

Az órák  75 percesek, ezalatt  bármikor megszoptathatod, megetetheted, tisztába teheted a babát, majd visszakapcsolódhatsz a gyakorlásba.

Ha kisbabád az első néhány alkalommal nyűgös az órán, mindenképp légy türelmes! Kell egy kis idő, amíg hozzászokik a helyhez, a hangokhoz, a többi babához. Ha épp alvási időbe esik a foglalkozás, gyertek akkor is bátran, a baba nyugodtan aludhat az óra közben, te pedig kihasználhatod az időt, hogy egy picivel több figyelmet fordíthass magadra.

 

Mit kell hozni az órára?

Kis pléd, textilpelus a baba alá, amin a saját megszokott illatát érzi. Játék, innivaló a magadnak és a babának is, valamint pulóver és zokni (a relaxáció alatt könnyen kihűlhetsz!). Kényelmes ruházat neked és a babának is a jógázáshoz.