Ashtanga gyakorló óra

Az Ashtanga a Hatha jóga egyik dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. Az első sorozat szanszkrit neve yoga chikitsa, azaz jógaterápia. Célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, szervezet tisztítása, illetve az egészség megőrzése és helyreállítása. Terápiás jellege ellenére már az első sorozat is próbatételt jelent a gyakorlóknak. Az ászanák kivitelezésén túl elsősorban a figyelem összpontosítása és megtartása, illetve a légzés nyugodt vezetése jelent komoly kihívást. Az egyes sorozatokon belül, és az egyes sorozatok között akkor érdemes továbbmenni, ha a légzés mindvégig nyugodt marad, a figyelmet tartani tudjuk, és az ászanák sem okoznak különösebb nehézséget.

Az Ashtanga jógát gyakorolhatod vezetett órán – amikor az oktató vezényli a légzést és a gyakorlatokat, és mindenki egyszerre, az oktató által diktált ütemben gyakorol-, vagy ún. Mysore órán, ahol a résztvevők saját tempójukban gyakorolnak, közben az oktató segíti, igazítja őket. Itt a Jógafészekben jelenleg vezetett órán gyakorolhatsz.

Az Ashtanga gyakorló órát elsősorban azoknak ajánljuk, akik korábban már gyakorolták a Hatha jógát, az ászanák alap ismeretével, és megfelelő állóképességgel rendelkeznek, szeretik a kihívásokat, és a dinamikus gyakorlást.