„A bennünk élő Istennők” – 10 alkalmas Női Jóga tanfolyam

„A bennünk élő Istennők” – 10 alkalmas Női Jóga tanfolyam

 

Ezen Női Jóga tanfolyamon 10 héten át azokról az ősi erőkről, archetípusokról lesz szó, amelyek minden  nőben ott lakoznak. Ha megismerjük ezeket a belső erőket, a velünk született típusokat: a bennünk munkálkodó Istennőket, önmagunkról szerzünk hasznos tudást. Ezen ismertek segíthetnek abban, hogy jobban megértsük önmagunkat, és kapcsolatainkat a férfiakhoz, más nőkhöz, szüleinkhez, gyermekeinkhez, munkánkhoz.

Egy kis ízelítő a hét Istennőről, akik közül három szűz és sebezhetetlen, három sebezhető, egy pedig alkimista:

A sebezhetetlen szűz istennők testesítik meg a függetlenség, az aktivitás, a kapcsolat nélküliség vonásait. A szűz istennő a nő lelkének az a része, melyet egyetlen férfi sem vehet birtokba, mert ennek a lélekrésznek nincs szüksége férfira, önbecsülését saját jogán tartja fönn. Ha egy nő pszichéjét a három szűz istennő egyike dominálja, akkor ez a nő nem azért tesz dolgokat, hogy másoknak tetsszék, hogy elismerjék, hogy szeressék, még csak nem is saját önbecsülése miatt, hanem egyszerűen saját belső igényei szerint él, azt teszi, ami őt kielégíti. Sem a társadalmi szerepelvárások, sem a férfiak által támasztott követelmények nem hatnak erre a lélekrészre. A három szűz istennőt nagyon élesre állított tudat jellemzi. Ők azok, akik képesek napi tíz órán egy dologra koncentrálni.

Közülük az első Artemisz, a második Athéné, a harmadik Hesztia.

A sebezhető istennők a hagyományos női szerepek archetípusai: a feleségé, az anyáé és a leányé – pontosabban az anyja-lányáé. Identitásuk és jólétük meghatározó kapcsolataik függvénye, vagyis jelképesen a nő kötődési igényét fejezik ki. Ha e három istennő valamelyike vezet bennünket, fontosabb számunkra egy-egy kapcsolat, mint saját karrierünk, önállóságunk, vagy akár új dolgok megismerése. Ennek megfelelően tudatunk is másokra irányul, s így a sérülékeny istennőkkel azonosuló nő jóval fogékonyabb embertársai érzései és igényei iránt, mint az, aki valamelyik „szűz” istennőre hasonlít. Rájuk a kapcsolatok hozadéka hat ösztönző erővel: a másoktól rájuk áramló szeretet, elfogadás, figyelmesség, gyengédség. A fő motiváló erő azonban mégiscsak a szerep betöltése, vagyis az anyaság, a házasság és a függőség szükségletei.

Közülük az első Héra a házasság, a második Déméter a termékenység és a gabonaföldek, és a harmadik Perszephoné a leány, az alvilág királynője.

Az alkimista istennő:

Míg a három sebezhetetlen istennő szűz volt, Aphroditének voltak kapcsolatai, voltak gyermekei, s úgy tudta mindig azt csinálni, amit akart, hogy nem vált a férfiak áldozatává, nem volt sérülékeny. Beteljesült kapcsolatokat kötött, új életeket teremtett, sőt, még egy kőszobrot is életre keltett. Az Aphrodité-tudat egy különleges rivaldafény, mely képes fókuszálni is valamire, ugyanakkor befogadó is. Mindenki, aki beleszeret valakibe vagy valamibe, Aphrodité-tudattal teszi ezt. Ez a tudat van jelen a művészben, mikor alkot, s a terapeutában, mikor kapcsolatban van kliensével. Minden esetben, amikor két ember Aphrodité-tudattal közelít egymás felé, energia keletkezik, és ez az energia alkotókészséggel jár. Amikor egy művésznek, egy alkotónak múzsája van, aki azzal segíti a másikat álmai megvalósulásában, hogy hisz benne, hogy áldását adja rá, mintegy megtermékenyíti a művész kreativitását. A múzsákban is az Aphrodité-tudat munkál, s ahogy hatására Pygmalion szobrából élő asszony lett, úgy válik hatására a kevésbé értékes anyagból is arany. Ezért nevezik Aphroditét alkimistának, mint a középkorban az aranycsinálókat.

 

A jógagyakorlást az óra elején átbeszélt témához hangoljuk. Minden alkalommal egy Istennővel ismerkedünk, a jógagyakorláson át tapasztaljuk meg energiáit, erőit. Az ászana gyakorlást mantrákkal, mudrákkal (kéztartásokkal), és légző gyakorlatokkal is támogatjuk. A tanfolyam során mindvégig a Női jóga módszereivel dolgozunk, teljes mértékben a női EGÉSZ-ség jegyében jógázunk.

Az órák felépítése: Óra eleji beszélgetés – beszélgetés a Bennünk élő Istennőkről, rövid elcsendesedés, ráhangolódás; bemelegítés; gátizmok bemelegítése, erősítése; ászana gyakorlás – az óra elején átbeszélt témával összehangoltan; légzőgyakorlat; relaxáció és óra végi elcsendesedés.

A tanfolyam résztvevői minden foglalkozás után e-mailben rövid összefoglalót kapnak, esetenként apró házi feladatot az otthoni gyakorláshoz.

TANFOLYAM IDŐPONT:

Induló tanfolyamainkat az indulás előtt 2-3 héttel hirdetjük meg. Az időpontokat megtalálhatod a főoldalon a közelgő események között.
Vagy kövess minket a Facebookon, ahol mindig a legfrissebb infókat találod rólunk.
Szívesen fogadjuk érdeklődésedet elérhetőségeink egyikén is.

JELENTKEZÉS:

Határidő: Legkésőbb a tanfolyam kezdete előtt két nappal.

Interneten itt jelentkezhetsz.

A tanfolyamot minimum 4 fő jelentkezése esetén indítjuk el.

 

A tanfolyamot vezeti: Szászi Ágnes